Kuva: Jukka Ranta, valkovuokko kännykällä.
Jokainen joka on käynyt Suomenojan altailla parina edeltävänä vuosikymmenenä, hämmästyy nykyistä hiljaisuutta. Enää jäljellä on muutama sata naurulokkia. Äänimaailma on vain kalpea aavistus hyvistä vuosista, jolloin altailla pesi tuhansia lokkeja. Myöskin monien sorsalintujen määrä on huomattavasti vähentynyt, ja tällä hetkellä elo altailla tuntuu jopa aneemiselta. Saa nähdä tuleeko myöhäisen kevään vuoksi vielä lisää vesilintuja vai onko jo kaikki paikalla. Siitä ei pääse mihinkään, että alati lisääntyvän rakentamisen paineissa altaan lintuelämä on kärsinyt.
Kuvaajat kertovat viime viikon huomioistaan:
Jukka Ranta:
Edellistä viikkoa koleampi viikko, palattiin normaaliin huhtikuun lopun lämpötilaan. Oli kuitenkin aurinkoista. Lintualtailla oli paljon punasotkia. Valtaosa torkkui. Todennäköisesti ovat läpikulkumatkalla ja huilasivat muuttomatkan jälkeen. Västäräkkejä oli myös runsaasti.
Mukulaleinikit aloittivat kukinnan ja tallitien metsän valkovuokkoniitty oli komea. Paju on kaksikotinen. Tämä tarkoittaa, että emikukat ja hedekukat ovat eri puissa. Kuvissa raidan (pajulaji) vihreät emikukat ja niiden kaksilohkoinen emiö näkyy hyvin. Hedekukat tuottavat siitepölyn ja ovat keltaisia.
Tommi Heinonen:
Lämpö on saanut kevään edistymään monella eri taholla. Puiden lehtisilmut ovat turvonneet ja jopa ensimmäisiä pieniä lehtien alkuja on esillä lämpimimmissä kasvupaikoissa. Lehtokotilotkin ovat liikkeellä. Niitä on ajoittain suurina laumoina ylittämässä kävelytietä.Linnut jatkavat sukua ja toiset jo istuvat tiiviisti pesällään. Yöt ovat jopa käyneet pakkasella, joten aamusumuja on esiintynyt useampana aamuna.
Mehmet Cadiroglu:
Nokikanat ovat huonoja lentäjiä, huonoja sukeltajia ja käyttäytyvät huonosti, eivätkä ole romantikkoja. Mutta joskus kuitenkin näkee nokikanojen hemmottelevan toisiaan.
Kevät on edennyt ja voimalan puolen kosteikossa ja puron varrella on kasvanut hyvin terveen ja kauniin näköisiä rentukoita. Erilaisten kukkien määrä pikkuhiljaa lisääntyy.
Kuluneella viikolla altaalla oli ainakin kolme pikkulokkia. Pikkulokki on naurulokin näköinen, mutta hieman pienempi. Sen pää on musta, siipien alustat ovat mustahkot ja reunat ovat valkoisia. Ne vierailevat altaalla vain lyhyen ajan. Hyönteisten myötä tiiroja on taas ilmestynyt altaan ilmatilaan. Ne syövät altaan vedessä toukkavaiheensa viettäneitä hyönteisiä, jotka ovat aikuistuneet ja valmiit ensimmäiselle lennolleen. Kuitenkin suuri osa joutuu lintujen ruoaksi.
Paul Stevens:
Monet puut ovat nyt kukassa ja muut kasvit liittyvät mukaan vauhdilla. Altaiden ympärillä on sekä tuulenpölyttäviä että hyönteispölyttäviä puita. Pajun kukat ovat tärkeä ravintolähde kimalaisille. Lauantaina auringossa nälkäinen kontukimalainen etsi kiivaasti mettä pajunkukista. Tällä viikolla koivun hedenorkot pidentyivät ja kohta ilma on täynnä koivun siitepölyä.
Sunnuntaina kävin katsomassa, olivatko aiemmin havaitsemani pikkutyllit paikalla. Ensin en nähnyt niitä. Ne ovat niin pieniä ja maastoutuivat hyvin, mutta lopuksi huomasin ne. Kävelin hitaasti altaan ympäri, kun näin edessäni puussa punatulkkuparin. Olin yllättynyt, kun en ole nähnyt ennen punatulkkua Suomenojan alueella enää keväällä tai kesällä. Ne hävisivät, mutta sitten huomasin silmäkulmasta liikettä. Siellä oksalla ihan vieressäni oli pari tikliä. Se oli toinen kiva yllätys.
Kylmänä ja tuulisena aamuna suurimman osan kierrostani linnut olivat hiljaisia. Liejukana käveli melkein koko itärannan matkan. Se ei haitannut muutamaa kuvaajaa, joka yrittivät saada lähikuvia linnusta. Yleensä liejukana on aika ujo, mutta sunnuntaina tämä yksilö etsi kiivaasti ruokaa. Yhdessä kohteessa se tuli niin lähelle, että vain jalat mahtuivat kuvaan. Onpas liejukanalla hienot, pitkät varpaat ja kynnet.
Kierroksen lopussa etelätornin edessä kuvasin nukkuvia punasotkia, kun naurulokkipari aloitti kosiotoimet. Ei mennyt kauan ennen kuin koiras astui naaran selälle. Kesti jonkin aikaa ennen kuin molemmat saivat hyvän asennon. Mukavasti päällekkäin ne hoitivat seuraavan sukupolven tuottamista. Jatkoin kierrokseni ja pysähdyin kuvaamaan punasotkaparia. Olin aika varma, että ne olivat yhdessä, koska sukeltelivat melkein samaan aikaan. Ei kuitenkaan mennyt kauan ennen kuin toinen koiras tuli mukaan. Sitten alkoi lyhyt ajojahti, missä koiras ja naaras yrittivät päästä karkuun tunkeilijasta. Aika nopeasti toinen koiras luovutti.
Luulin, että päivän anti oli ohi, mutta ei. Ihan lopussa näin telkkäparin. Istuin rannalle kuvamaan niitä. Yhtäkkiä koiras potki vettä ja roiskutti vettä naaran päälle. Sen jälkeen se näytti naaralle sen hienot oranssit räpylät. Naaras oli vakiintunut ja omalla laillaan kutsui koiraan lähemmäksi. Hetkessä koiras oli naaran päällä. Se työnsi naaran veden alle ensin ja kun naaras nousi takaisin pinnalle, koiras puri ja veti sen päähöyhenistä. Sitten se loppui ja pari erosi. Molemmat näyttivät ihan tyytyväisiltä.
Huomaa, lauantaina 6.5. on lintuharrastuspäivä altailla klo 10-16!
Tämän viikkoraportin koosti Esa Mälkönen. Seuraava raportti julkaistaan 8.5.2023.
- Mustakurkku-uikkujen soidinmenot – kuva Mehmet Cadiroglu
- Mustakurkku-uikku hätistää nokikanaa – Kuva Esa Mälkönen
- Nokikanojen hemmotteluhetki – kuva Mehmet Cadiroglu
- Tukkasotka koiras – kuva Mehmet Cadiroglu
- Punasotkien kilpailua – Kuva Paul Stevens
- Pesämateriaalin keräystä – Kuva Jukka Ranta
- Naurulokki ja pesätarvikkeita – Kuva Esa Mälkönen
- Naurulokit parittelemassa – Kuva Paul Stevens
- Pikkulokki – kuva Mehmet Cadiroglu
- Telkkäpari – Kuva Paul Stevens
- Telkkäkoiras – Kuva Esa Mälkönen
- Tavikoiras – Kuva Esa Mälkönen
- Lapasorsa koiras – Kuva Mehmet Cadiroglu
- Harmaasorsapari – Kuva Esa Mälkönen
- Liejukana – Kuva Esa Mälkönen
- Liejukanan jalat – Kuva Paul Stevens
- Pikkutylli – Kuva Paul Stevens
- Kivitasku naaras- kuva Mehmet Cadiroglu
- Tikli – Kuva Paul Stevens
- Pajun hedekukkia – Kuva Jukka Ranta
- Pajun emikukkia – Kuva Jukka Ranta
- Kasvun aika – Kuva Tommi Heinonen
- Koivunkukka – Kuva Paul Stevens
- Pensaskanukan nuppu – Kuva Jukka Ranta
- Rentukka – kuva Mehmet Cadiroglu
- Mukulaleinikki kukkii – Kuva Jukka Ranta
- Leskenlehdet — Kuva Esa Mälkönen
- Peltokorte – kuva Mehmet Cadiroglu
- Lehtokotilot ovat liikkeellä – Kuva Tommi Heinonen
- Kontukimalainen pajulla – Kuva Paul Stevens