Viime viikolla altailla oli nähtävissä ensimmäiset sinisorsien ja telkkien poikaset. Kun haudonta on kestänyt neljä viikkoa ja muninta viikon-kaksi, niin ensimmäisten pesintä on alkanut jo huhtikuun alkupuolella, jolloin allas oli vielä osin jäässä.
Vaikka käki on Suomen ainoa lintu, joka ei pesi itse, vaan aina loispesii muiden lajien pesiin, niin eräät muutkin linnut voivat käyttää lisäkeinona loisintaa. Esimerkiksi telkkä usein munii myös muiden telkkäemojen pesiin. Tavallaan telkkänaaras pienentää siten riskiä, että koko poikastuotanto voisi tuhoutua yhdellä kertaa. Pertti Koskimies kirjoittaa mainiossa Tiesitkö tämän linnuista? -kirjassa, että pesän alkuperäinen naaras hyväksyy loisen munat, koska emot ovat todennäköisesti lähisukua keskenään, sillä telkät asettuvat, jos suinkin mahdollista, samoille vesille, jossa ovat syntyneet. Tässä tullaan evoluution ytimeen, itsekkäisiin geeneihin. Pääasia on geenien osuus seuraavassa polvessa, ei se, kenen kautta ne sinne siirtyvät.
Lintujen elämä näyttää varsin rauhalliselta altailla, toki pieniä yhteenottoja silloin tällöin. Joinakin vuosina naurulokit ovat huomattavan usein pompsahtaneet pelästyneinä ilmaan suurena parvena, mutta nykyiset ovat aika rautahermoisia. Vähemmän lokkeja on kuin edellisvuosina, ehkä nyt tuhatkunta paria, mikä on ollut odotettuakin, sillä ruokamaat ovat nykyään pienemmät kuin silloin kun Ämmässuon kaatopaikalle pääsivät etsimään syötävää. Nykyään siellä varsin tehokkaasti peitetään biologinen jäte.
Satakielet ilahduttavat jo laulullaan kulkijaa. Ja illalla voi tuntea tuomien huumaavan tuoksun. Rentukat ovat parhaimmillaan, ja voikukatkin kukkeimmillaan.
Tämän viikkoraportin laati Esa Mälkönen. Seuraava ilmestyy 27.5.2019.