Altaiden alue viettää talviuntaan. Lumi on lisääntynyt ja lämpötila on pysynyt pakkasen puolella. Tiaiset virittelevät äänijänteitään ja lauluaan. Maisema ja näkymät eivät ole paljon muuttuneet viikon sisällä. Siksi päätin (JR) lähteä katsomaan, miltä näyttää Finnoonpuron alkulähteillä.
Puro saa alkunsa linnuntietä noin 5-6 kilometrin päässä lintualtailta pohjoiseen ja luoteeseen. Toinen päähaara saa alkunsa Vehkalammesta (Mössenskär) ja toinen Latokasken ja Nöykkiönlaakson kosteikoista. Perimätiedon mukaan – 60-luvun alussa lapsuutensa Kukkumäessä viettäneiden kertomana – oli yläjuoksulla mahdollisuus onkia ja kalastaa vielä 60-luvun alussa. Rakentaminen on muuttanut merkittävästi puron luonnetta.
Vehkalampi sijaitsee Keskupuistossa Olarin, Sunan, Latokasken ja Kuurinnittyn rajojen yhtymäalueella. Vehklampi on suolampi. Korkeutta säädellään padolla ja aluetta hoidetaan perinnemaisemana. Lammmella pesii mm. mustakurkku-uikku ja se on hyvä perhos- ja sudenkorentopaikka.
Lampi purkautuu länteen ja puro yhtyy Sunasta ja Söderskogin tilalta tuleviin pikkupuroihin Söderskogin pelloilla, Finnoontien itäpuolella. Sen jälkeen se virtaa lehtomaisen laakson läpi Puolarmaarin niitylle, jos se kohtaa Latokasken alueelta tulevan haaran.
Latokasken haara keräytyy yhteen Latokasken niityllä neljän pikkupuron voimin. Nämä tulevat eri kosteikkolaueilta. Kukkumäen ohittaessa uoma on syvä. Keväällä ja sateisina kausina puron veden syvyys on yli 2 metriä. On helppo uskoa perimätietoa. Onpa puro pari kertaa tulvinut pihoille ja tehnyt Latokasken niitystä järven 2000-luvulla.
Pu0larmaarin niityltä matka jatkuu Friisilän sivuitse ja Länsiväylän alitse Suomenojalle.