Kerran oli täyttömäki, joka koostui maaperästä, jota oli tuotu jokaisesta Espoon kolkasta. Se muuttui joutomaaksi, mutta elämä kukoisti siellä. Sitten täyttömäki poistettiin, koska Espoon kaupunki halusi rakentaa sen tilalle taloja. Maaperässä oli myös kaikenlaisia vaarallisia kemikaaleja ja metallia. Nyt sen tilalla on osin monttu. Kun pilaantuneet maat poistettiin, tilalle tule vettä. Sitä pumpattiin pois, mutta aina jäi jonkin verran vettä monttuun.
Alkukesästä naurulokit löysivät montun ja ne kerääntyivät sinne. Monttu sai nimen Lokkimonttu. Loppukesän aikana jotkut sinisorsan emot veivät poikasia sinne. Silloin oli jo myös jonkin verran naurulokin poikasia montussa. Ehkä siellä ne saivat olla rauhassa, varsinkin kun työmaa oli hiljainen heinäkuussa.
Heinäkuun lopussa ilmestyi liroja, jopa enemmän kuin Suomenojan lintualtaalle. Lirot lensivät montun ja uuden pienen koristelammen väliä, mutta suurimman osa aikaa ne viettivät montussa. Elokuun alussa tulivat mukaan suokukko, valkoviklo, mustaviklo, rantasipi ja tylli. Olin aika yllättynyt, kun näin niitä. Ei ollut montaa kerralla, mutta toisaalta en tiedä näinkö eri päivinä saman tai eri yksilön. Matala vesi sopii kahlaajille ja Suomenojan altaissa ei ole enää sopivaa paikkaa kahlaajille, kun kaislikko on kasvanut reilusti. Montusta on nopeasti tullut hyvä tankkauspaikka niille ennen kuin ne jatkavat matkaa etelään.
Loppukesällä tuli enemmän sorsalintulajeja. Montussa olen nähnyt telkän ja tavin sinisorsin lisäksi. Ehkä siellä on ollut myös lapasorsa, mutta en ole ihan varma. Monta västäräkkiäkin on ollut siellä, mutta toisaalta västäräkkejä on joka paikassa.
Mitä linnut syövät siellä? Kesän aikana levä on kasvanut jonkin verran ja ympäristöstä on lentänyt siemeniä. Niitä linnut ovat varmasti syöneet. En tiedä voiko olla pohjamudassa myös pieneläimiä. Todennäköisesti siellä on jotain selkärangattomia, kun kahlaajat ja lokit popsivat jotain mudasta ja vedestä. Luonto on lyöttänyt ja ottanut valtaan tyhjän maan aika nopeasti. Tässä tapauksessa luonto on vallannut montun yhdessä kesässä.
Mutta mitä tapahtuu tällä alueella, kun kaikki pilaantunut maa on poistettu? Toukokuussa KHO kumosi kaupungin tekemän asemakaavan. Se tarkoittaa sitä, että Espoon kaupungin pitäisi miettiä uudestaan, miten kaupunki käyttää Finnoon metroaseman ympäröivää aluetta. Minun mielestäni kaupunki voisi rakentaa sinne kaupunkipuiston, missä on lintuja ja missä ihmiset viihtyisivät. Se oli yllättävää, kuinka nopeasti linnut ottivat montun käyttöönsä ja kuinka monipuolinen lajisto on ollut tänä kesänä. Luonnollisella tavalla montussa on vieraillut ainakin 6 kahlaajalajia, 3 sorsalintulajia ja västäräkki. Kuinka monipuolinen lajisto harkiten suunnitellussa luonnonpuistossa voisi olla? Nyt Espoon kaupungilla on hyvä mahdollisuus tehdä jotain erilaista kuin rakentaa betonia puistoja.
Teksti ja kuvat: Paul Stevens
Toimittajan huomautus: Toimittaja huomasi, että lokkimonttuja on ollut itse asiassa kaksi. Toinen oli entisen täyttömäen alueen pohjoisosassa, parkkipaikan vieressä. Myös siellä on esiintynyt jutussa mainittuja lintuja. Tämä pohjoinen täytettiin heinäkuun aikana – JR.