Jukka Ranta:
Aiempien vuosien tavoin raunioyrtit kukkuvat toiseen kertaan. Muutamissa oli edellisen kukinnan hedelmät ja uudet kukat. Koleasta säästä huolimatta ainakin kimalaiset ja niittykirvarit löysivät kukkivat raunioyrtit.
Kuten aiemmin todettu, myös pensaskanukka kukki toiseen kertaan ja tekee nyt toista marjasatoa.
Tiedotusvälineissä uutisoitiin, että suomalainen humala ja sen ”kävyt” (valoisten öiden seurauksena) ovat haluttua raaka-ainetta oluen valmistuksessa. On mahdollinen uusi vientituote. Laiturin 29 kupeessa on kasvanut humalaa. Mitenkähän sen mahtaa käydä, jos laituri puretaan.
Aronia on suosittu puutarhakasvi ja pensasaidan rakennuskasvi. Sen marjat ovat vitamiinipitoisia ja hyviä mehun ja hillon rakka-ainetta. Suomenojalla sitä kasvaa puron suistossa, tallitien metsässä ja talleille johtavan kävelytien varrella. Se on kuitenkin karkuri eikä luonnonkasvi.
Puron rannassa, kaakonkulman kohdalla on hylätyltä näyttävä vene, Altaalla alkaa olemaan jos ruskan heijastumia.
Yksi syksyn erikoisuuksia on, että pihlajissa ei ole marjoja. Joissakin muutama ryppyinen marja.
Tommi Heinonen:
Liito-oraville pystytettiin puisia hyppytolppia Länsiväylän varteen. Tolpat ovat tarkoitettu molemmilla puolella Länsiväylää asuvien liito-oravien kulkuväyläksi.
Tolpat ovat kokeilu, koska tälläisistä tolpista ei ole kokemusta. Hankkeeseen on EU-rahoitusta Life-hankkeen kautta.
Nuottalahdella näkyy lintujen käytöksessä syksyn tuleminen. Merimetsot kokoontuivat alkukuusta vanhoille laitureille ja nyt ne selvästi suunnittelevat etelään muuttoa.
Harmaahaikarat vielä patsastelevat laitureilla.
Esa Mälkönen:
Altailla viihtyy vielä päivittäin 100-200 sorsalintua. Valtaosa on nyt sinisorsia, mutta pieniä määriä on mm. taveja, lapasorsia ja tukkasotkia. Lisäksi paikalla näkyy muutamia nuoria naurulokkeja ja ainakin yksi liejukana. Altaiden reunametsiköissä voi havaita muuttoruokailulla rastaita, lähinnä räkättirastaita, sekä pieniä kerttuparvia. Yleisin kertuista näytti nyt kuun vaihteessa olevan tiltaltti. Se on hyvin paljon pajulintua muistuttava, mutta tummajalkainen (pajulinnun jalat ovat vaalean rusehtavat). Värikkäitä tiklejä vierailee länsireunan takiaisissa. Sunnuntaina sai todistaa erikoista ajoitusta, kesken syksyn sinisorsapari paritteli eteläaltaalla. Tuskin pesintä on kiikarissa, vaikka onhan noita leudon talven sorsapesintöjä joskus todettu.
Paul Stevens:
Umpeenkasvu
Kaislat kasvavat ja valtavat altaiden vesialueitta kovalla ja kiihtyvillä vauhdilla. Loppukesällä ja syksyllä ei näe altaille altaiden kiertävä polusta, paitsi kaakkoiskulmasta ja jonkin verran etelän reunasta. Muuten on korkea ja paksu kaislaseinämä. Mielestäni kaislikko on kasvanut nopeammin lähivuosilla kuin ennen. Ehkä 2 lämmintä kesää on vauhdittanut kaislojen kasvu. Kaupunki asetti penkki kivassa paikassa muutama vuosi sitten, mutta nyt joku on kääntänyt sitä toisin päin. Kuka haluaisi katsoa kaisla seinään? Noh ainakin nyt ei kukaan on heittänyt penkki veteen. Jotain pitäisi tehdä ja pian, ennen kuin altaat kasvavat umpeen.
Parveileva lintuja
Nyt linnut liikkuvat parvessa. Sini- ja talitiaiset liikkuvat puustossa ja kaislikossa. Niiden joukossa on myös muutama tiltaltti.
Tikli parvet olivat myös lentämässä altaiden ympärillä. Tiklit tykkäävät syödä ohdakesiemeniä ja tänä syksynä on paljon maukkaita siemeniä niille. Tiklit ovat vaikea kuvattava, koska ne ovat herkkä. Heti kun joku kävelle lian lähellä, ne lähtevät lentoon. Tämä tapahtui minulle pari kertaa. Näin monta tikliä ohdakkeissa ja hiivin lähemmäksi polkua pitkin. Yhtäkkiä pyöräilijä tulia aika kovalla vauhdilla minua vastaan ja tiklit lensivät lähin puun latvaan. Odotin jonkun aika ja tiklit laskeutuivat uudestaan syömään. Sain muutama kuva ennen kuin lenkkeilijä juoksi polulla ja taas tiklit lensivät puuhun. Tämä kertaa ne eivät tulleet takasin, vaan lensivät pois.
Naurulokit
Etelä altaassa oli aika paljon naurulokkia. Ne hohtivat valkoisessa talvipuvussa. En kuitenkin nähnyt niitä altaan reunasta, kun kaislaseinä estää näkevyyttä altaaseen. Näin naurulokit lintutornista ja olin yllättänyt kuinka monta siellä oli.